WHY

LIGHT

Why is an ergonomically designed task chair with a distinctive, contoured, height adjustable back which is both light and visually transparent. Designed and manufactured using recycled and recyclable materials to conserve resources and lessen the impact on the environment, WHY has been designed with the minimum of materials and components without compromising performance.

RESPONSIVE

Why utilises a self-adjusting synchronised mechanism which reacts intuitively to provide ultimate comfort for people of varying sizes and weights. The height adjustable back ensures pelvic and lumbar support. The back is formed from a high performance polymer that flexes and adjusts to the movement of the body. Perforations aid the flexibility whilst providing necessary ventilation which means the back has eliminated upholstery, providing a robust and hard wearing surface. Overall comfort is completed by the contoured deep moulded foam cushion with adjustable seat depth.

NO TOOLS ASSEMBLY

Why has been designed to be shipped and stored economically in space-saving packaging. This has been achieved by pioneering a Fastclick technology which enables quick and simple assembly from the box, without the need for any tools. The same principle applies at the end of life of the chair. It’s easy to dismantle and separate the parts for recycling, making Why a truly sustainable product.

AWARDS

CLIENT
Connection / Donati

COMPLETED
2012

PROCESS

PROCESS

The concept of WHY was to design an ergonomic task chair without back upholstery, utilising a flexible material that could respond to different body shapes and movement. Our initial sketches illustrated the back having a centre back bone structure that divides to support the shoulder blades. The brief demanded that the back incorporates a back height adjustment mechanism. The plywood mock-up illustrated the basic form and function of the design. With the use of seating rigs, the shape and form of the back was developed by building back moulds in ureol from which fibreglass shells were produced. Adjustment and modifications to the mould determined the final design. The perforations were designed to help the flexibility of the part as well as providing essential ventilation, and gave the chairs its visual identity. It’s a simple looking component with considerable technical demands especially the unseen height adjustment cassette which clips into the lower back, sustaining the designs ethos of a chair built without tools, a fully assembled chair utilising simple push and clip techniques.

Copyright Webb Associates 2018. All Rights Reserved

Privacy Policy | Cookie Policy